Programma 2 Openbare orde veiligheid

Verbonden partijen

Wat was de betrokkenheid van deze verbonden partij bij de realisatie van dit programma?

Veiligheidsregio Gelderland-Zuid (VRGZ) is een organisatie voor brandweerzorg, geneeskundige hulpverlening, meldkameractiviteiten en voorbereiding en coördinatie op het gebied van (gemeentelijke) rampenbestrijding en crisisbeheersing. Dit regionale samenwerkingsverband van veertien gemeenten is gebaseerd op de Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr) en de Wet veiligheidsregio’s (Wvr).

In het Regionaal Beleidsplan 2024-2027 VRGZ staat de ambitie als volgt omschreven:
'De VRGZ is dé partner op het gebied van fysieke veiligheid met oog voor sociale veiligheid. Wij leveren uitstekende dienstverlening en worden gekenmerkt als verbinders van veiligheid en staan midden in de samenleving.'

De belangrijkste accenten in het beleid van de VRGZ zijn:

  • Een sterk netwerk
  • Een weerbare organisatie
  • Informatiemanagement

Welke ontwikkelingen hebben zich in 2023 voorgedaan?

Dekkingsplan 2024-2027
In 2023 is het proces opgestart om een nieuw dekkingsplan Brandweer op te stellen en te laten vaststellen door het Algemeen Bestuur.

Met het Dekkingsplan 2024- 2027 bereikt de brandweer het volgende:
• Brandweer Gelderland-Zuid is paraat, levert goede brandweerzorg, investeert in kennis en vakmanschap om de brandweerzorg voor nu en in de toekomst aan te kunnen.
• De brandweer organiseert zich risicogericht en werkt daarbij informatiegestuurd, waarbij ingespeeld wordt op bestaande en nieuwe ontwikkelingen.
• Het nieuwe dekkingsplan (2024-2027) is een belangrijke vervolgstap in het organiseren van kennis, materieel en middelen op de juiste plek, die zowel lokaal als regionaal ingezet kunnen worden.

Regionaal Crisisplan 2024-2027
In 2023 werd het Regionaal Crisisplan 2024-2027 vastgesteld door het Algemeen Bestuur.

Het Regionaal Crisisplan Gelderland-Zuid (RCP) beschrijft op basis van artikel 16 Wvr hoe de crisisorganisatie van Veiligheidsregio Gelderland-Zuid is ingericht. Het Crisisplan omvat een compacte beschrijving van de taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden van de regionale crisisorganisatie bij rampenbestrijding en crisisbeheersing. Het Crisisplan is daarmee bestemd voor alle crisisfunctionarissen in de regio.

Toekomstbestendige bevolkingszorg
In 2023 gaven wij het proces toekomstbestendige bevolkingszorg verder vorm en hebben we dit tot uitvoering gebracht. Dit heeft geleid tot een meerjarenprogramma en samenwerkingsovereenkomst bevolkingszorg en crisiscommunicatie. Hierbij zijn regionale afspraken gemaakt om tot een uniforme inrichting te komen in de hele Veiligheidsregio Gelderland-Zuid.

Deze pagina is gebouwd op 06/04/2024 13:58:36 met de export van 06/04/2024 13:52:02