Programma 2 Openbare orde veiligheid

Ambities

2.1 Neder-Betuwe is een veilige gemeente om te wonen en te leven

Wat wilden we bereiken?

Wat zouden we daarvoor doen?

Realisatie

Wanneer speelt het?

Samen met onze inwoners het gevoel van veiligheid versterken

Het ondersteunen van initiatieven gericht op buurtpreventie.

Continu

Het volgen van het landelijke beleid op het gebied van vuurwerk. Vooralsnog geen eigen beleid ontwikkelen voor een vuurwerkverbod.

Continu

We zetten ons in voor het behoud van de zondagsrust, onder andere ten aanzien van de openingstijden van winkels, evenementen en (infrastructurele) werkzaamheden.

Continu

Het middelengebruik (alcohol, roken, drugs) onder onze (jonge) inwoners verminderen

We onderzoeken de mogelijkheden van de toepassing van het programma Opgroeien in een Kansrijke Omgeving (OKO, voorheen IJslands preventiemodel) in onze gemeente.

2023
(afgerond)

We zetten in op betere naleving van leeftijdsgrenzen en openingstijden bij alcoholverstrekkers.

Continu

Dit draagt ook bij aan de realisatie van ambitie 5.2: Inwoners van Neder-Betuwe leven gezond en zijn vitaal.

Voor ondermijnende criminaliteit, uitbuiting en mensenhandel is in Neder-Betuwe geen plaats en we bestrijden dit hard, realistisch en effectief

We pakken actief productielocaties van verdovende middelen aan en monitoren leegstaande gebouwen binnen onze gemeente.

Continu

We zetten in op het verhogen van de (digitale) weerbaarheid van onze samenleving.

Continu

We werken samen met bedrijven om mensenhandel en arbeidsuitbuiting actief tegen te gaan.

Continu

In 2023 is hiervoor het volgende gedaan

We ondersteunen initiatieven gericht op buurtpreventie
In 2023 richtte de inzet zich vooral op de afstemming met de WhatsApp-groep Neder-Betuwe. Vanuit de dorpen zijn er geen nieuwe initiatieven gemeld waarbij ondersteuning nodig was.

We volgen het landelijk beleid op het gebied van vuurwerk
We volgden de landelijke wet- en regelgeving en zochten op regionaal niveau afstemming over de inzet op het gebied van preventie en handhaving. Op lokaal niveau maakten we gebruik van het draaiboek dat inmiddels al enkele jaren passend is voor onze lokale situatie. Dit heeft in 2023 geleid tot een relatief rustige jaarwisseling. De meeste incidenten werden vroegtijdig aangepakt, waardoor erger is voorkomen. Er was echter wel sprake van één ernstig incident waarbij de brandweer in Dodewaard is bekogeld met vuurwerk. Hiervan is aangifte gedaan en de zaak is zowel strafrechtelijk als bestuursrechtelijk opgepakt.  

We zetten ons in voor het behoud van de zondagsrust
Bij de organisatie van evenementen wordt in de vergunningverlening zoveel mogelijk rekening gehouden met de zondagsrust. Daarnaast is bij de jaarwisseling (waarbij oudjaarsdag op zondag viel) rekening gehouden met de zondagsrust door de preventieve activiteiten te organiseren op de dagen voorafgaand aan oudjaarsdag in plaats van op zondag. Denk hierbij aan de vuurwerkbus, ingezet vanuit het jongerenwerk.

We onderzoeken de mogelijkheden voor toepassen van Opgroeien in een Kansrijke Omgeving (OKO)
De OKO-aanpak is een erkende preventieve interventie om alcohol- en middelengebruik onder jongeren tegen te gaan. In 2023 verkenden we samen met het Trimbos Instituut of de OKO-aanpak kansrijk is in onze gemeente. Uitvoerende partners en betrokken bestuurders bleken positief. Daarnaast kregen we handvatten en financiële middelen voor deze aanpak aangereikt vanuit het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA). Dit heeft ons ertoe bewogen om vanaf 2024 met de OKO-aanpak te starten. Hiervoor is eind 2023 een projectleider aangenomen.

Deze ambitie is afgerond in 2023, de uitvoering van de OKO-aanpak zal terugkomen in de nieuwe P&C-documenten.

We zetten in op betere naleving van leeftijdsgrenzen en openingstijden bij alcoholverstrekkers
Gelet op het Preventie- en Handhavingsplan Alcohol Neder-Betuwe 2022 t/m 2024 treden we zowel preventief als handhavend op bij alcoholverstrekkers. De eerste aandacht ligt daarbij op naleving van de leeftijdsgrens. In 2023 zijn 22 alcoholverstrekkers preventief bezocht (NIXzonderID). Ook zijn er 27 alcoholverstrekkers gecontroleerd met een testkoper, waarbij 16 overtredingen zijn geconstateerd. Er is in 2023 beperkt gecontroleerd op openingstijden. Voor de controle ten aanzien van de openingstijden in de avond/nacht houden we namelijk rekening met de arbeidstijden van de boa's. In de samenwerkingsafspraken met de politie bekijken we de inzet op controle van openingstijden opnieuw.

We pakken productielocaties van verdovende middelen aan
In 2023 zijn 2 drugslocaties in woningen (woning en schuur bij woning) aangetroffen, die vervolgens zijn gesloten op basis van de bestuurlijke rapportages die hiervoor door de politie zijn opgesteld. Daarnaast is een bedrijfspand gesloten nadat hier een drugslab is aangetroffen en is bij 2 woningen, in eigendom van de woningbouwcorporatie, de huurovereenkomst opgezegd naar aanleiding van het aantreffen van een hennepkwekerij.
In het najaar van 2023 is actief ingezet op het uitvoeren van de regionale campagne 'meldingsbereidheid synthetische drugs' met als doel de bewustwording en meldingsbereidheid in Gelderland-Zuid te vergroten omtrent de ondermijnende criminaliteit van synthetische drugs.

We zetten in op het verhogen van de (digitale) weerbaarheid van onze samenleving
In 2023 zijn beperkte stappen gezet. Diverse communicatieberichten zijn ingezet op het gebied van digitale veiligheid. Deze berichtgeving was gericht op bewustwording en het bieden van handelingsperspectief op het moment dat iemand slachtoffer wordt van bijvoorbeeld WhatsApp-fraude.

We werken samen met bedrijven om mensenhandel en arbeidsuitbuiting tegen te gaan
Op het gebied van mensenhandel zijn beperkte stappen gezet. Het is nog niet gelukt om een plan van aanpak mensenhandel vast te stellen. Het onderwerp is belegd bij het Team Veiligheid. Dit team volgde regionaal aangeboden bijeenkomsten en trainingen op dit thema, zodat zij mensenhandel en arbeidsuitbuiting kunnen signaleren en deze signalen kunnen doorzetten voor een aanpak op casusniveau.
Daarnaast is in 2023 gestart met de evaluatie van het beleidsplan huisvesting arbeidsmigranten 2020-2022 dat door de gemeenteraad in 2019 is vastgesteld. Naast de evaluatie van het beleidsplan is de interne werkgroep arbeidsmigranten opnieuw opgestart; daarbij is de link gelegd met het thema mensenhandel en arbeidsuitbuiting. In 2024 werken we dit verder uit.

Deze pagina is gebouwd op 06/04/2024 13:58:36 met de export van 06/04/2024 13:52:02